In het dorp Wedde staat de Wedderburcht, ook wel Addingaborg of Huis te Wedde genoemd. De burcht was eeuwenlang de zetel van de Heren van Westerwolde of hun vertegenwoordiger. De geschiedenis van de burcht is dan ook nauw verweven met de geschiedenis van de streek. Deze monumentale burcht is een kinderhotel en locatie voor evenementen. Naast een bezoekje kun je nu ook zelf aan de gang met de burcht aan de hand van deze constructie puzzel! Een prachtige manier om de unieke architectuur van de burcht beter kennnen. Deze is namelijk op schaal perfect nagemaakt. Door het volgen van de vouw, knip en plak instructies kan je een 3D replica van de burcht Wedde maken voor thuis!
De geschiedenis van de Burcht
De burcht Wedde werd in de veertiende eeuw gebouwd door de machtige familie Addinga. Deze familie zou uit het noordelijker gelegen Reiderland afkomstig zijn, waar ze hun land verloren aan de oprukkende Dollard. De burcht was regelmatig het middelpunt van oorlogsgeweld. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog vertrok Adolf van Nassau vanuit de Wedderburcht naar de slag van Heiligerlee(1568). Daarna was het huis wisselend in handen van de Nederlandse opstandelingen en Spanjaarden. In 1593 werd de burcht ingenomen door Willem Lodewijk van Nassau: hij schonk haar aan de Staten Generaal. De laatste keren dat de versterking werd veroverd was in 1665 en 1672 door Bernhard van Galen, de bisschop van Münster.
Vanaf 1619 was de stad Groningen eigenaar van de burcht. Het huis werd het onderkomen van de drost, die tot de Franse tijd namens de stad Westerwolde bestuurde. De Wedderburcht was na de verkoop in 1829 ruim een eeuw lang een notariswoning, daarna zetel van een waterschap en de streekraad. Tegenwoordig is de burcht een hotel. Onder andere voor kinderen die ‘aan de andere kant van het geluk zijn geboren’. Zij kunnen op deze bijzondere locatie vakantie vieren.
© 2024 www.groningen-natuurlijk.nl - Powered by Shoppagina.nl